top of page

КАК ДА ИЗБЕРЕТЕ ПРАВИЛНИЯТ АКУМУЛАТОР?

Акумулатора на колата е източника на електрическа енергия под капака на колата ви. Той осигурява електроенергията, необходима за стартиране на двигателя, електрически стъкла, фарове, аудио и други аксесоари в автомобила.

За да изберете правилния акумулатор за вашият автомобил са ви необходими някои задължителни параметри:
• Технология • Размер • Капацитет • Стартов ток • Период на съхранение • Марка

Технология

Въпреки напредналите технологии, все още най-използваните стартови акумулатори са оловно – киселинните.Този тип акумулатори са най-разпространени. Пълни са с течен електролит и се делят на обслужваеми и капсуловани (необслужваеми). Разликата между двата вида Wet Cell е, че ако си закупите обслужваем, можете да доливате електролитна течност, докато другия, както е видно от името му е капсулован и подобно доливане е невъзможно. Gel - Особеното при този тип батерии е, че електролитната им течност е под формата на гел. Те са по-безопасни, по-издръжливи са, но са доста по-скъпи от предходния тип. AGM - Този тип акумулаторни батерии използват технология, при която между плочите се поставя стъклена вата. Ватата попива електролита, осигурявайки постоянен контакт с плочите и едновременно с това не позволява на електролита да се разплисква. AGM имат най-голям цикъл на зареждане (почти 3 - 4 пъти по-голям от другите акумулаторни батерии), могат да работят без проблем за най-дълъг период от време при тежки условия и са много устойчиви на вибрации. Единственият им недостатък е доста по-високата цена.

Размер

Размерът се отнася до височината, ширината и дължината на кутията на акумулатора. Акумулаторите се предлагат групирани в зависимост от размера на кутията. Може да проверите в ръководството на производителя на вашия автомобил, за да разберете точния размер акумулатор, който се препоръчва за вашата кола. Също така е важно е акумулаторът да бъде монтиран неподвижно, защото От надеждността на крепежните елементи зависи животът на батерията, тъй като ако тя не е добре закрепена, това може да усили вибрациите, което от своя страна да доведе до повреди на самата батерия.

Капацитет

Капацитет на акумулатор (акумулаторна баатерия) е произведението на тока, който може да даде акумулаторът, докато се разреди, умножен по времето, за което става това. Токът се мери в ампери [А], времето - в часове, капацитетът се получава в амперчасове (Ah) - приемете го като „авариен вариант “ за вашия автомобил. ! Въпреки, че на теория е възможно да поставите в автомобила си акумулатор с по-голям капацитет, това не е много добро решение, тъй като, дори и да успеете да сложите по-голям размер акумулатор, няма да можете да го зареждате на 100%. Не е много удачно решение и да се спрете на батерия с по-малък капацитет, тъй като тогава ще ви се налага да я зареждате постоянно. Отново препоръчваме да се обърнете към препоръките на производителя на автомобила.

Стартов ток

Стартовия ток, или по-известния като ток на студен старт. Той определя способността на акумулатора да отдаде голямо количество ток при -18 ° C (0 ° F). Стартовият ток е обозначен на етикета на батерията и е винаги в Ампери (A). В зависимост от производителя (марката и държавата) можете да откриете три варианта за етикетиране на стартовия ток. В Европейския съюз (без Германия) класификацията е EN, в САЩ - SAE, в Германия - DIN.
!!! По-високият стартов ток осигурява безпроблемно запалване при ниски температури и по-дълъг експлоатационен живот.

Период на съхранение

Периода на съхранение на акумулатора преди да бъде закупен от вас ви дава информация за това колко дълго той ще бъде в състояние да работи безпроблемно. Акумулаторът се счита за "пресен", ако не е стоял повече от 6 месеца в складовете на производителя или търговеца. Марка Отнася се до търговската марка, под която акумулатора се продава. На пазара съществуват десетки търговски марки, предлагани в различни ценови и качествени категории.
4 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Σχόλια


bottom of page