top of page

Как се дава ток от друг автомобил?

Актуализирано: 15.03.2022 г.

Шансът да закъсате поради изтощен акумулатор или да ви се наложи да помогнете на колега шофьор да запали чрез подаване на ток от вашата кола, се увеличава многократно през студените зимни дни. Ако акумулаторът ви е изтощен, най-добрият вариант е да го свалите и заредите със зарядно, но ако нямате време или зарядно, идва моментът да се обадите на приятел, за да ви „даде ток“. Има доста противоречиви мнения за това как точно се прави тази процедура и дали изобщо да се прибягва до подобно запалване на двигателя. За жалост има случаи на повреди по електрониката, възникнали след даване на ток от друг автомобил, но в повечето, причината е грешка или неспазване на условията за безопасност. В общия случай няма какво да се обърка, ако направите всичко в правилната последователност.

КАК СЕ ПРАВИ?


Паркирайте помощния автомобил максимално близо до другия, така че да стигнат кабелите. Изключете всички консуматори и на двата автомобила (светлини, парно, аудио и др.).
Първо свържете плюсовата клема на заредения акумулатор с плюсовата клема на изтощения.

После закачете минусовата щипка за минуса на заредения акумулатор, а другия ѝ край някъде на корпус в двигателния отсег на автомобила с изтощения. Потърсете голям небоядисан болт например, или открита метална част от двигателя. Въпреки че закачането на минусовата щипка към корпус, не е задължително и може да се закачат директно плюс към плюс и минус към минус, това е правилният начин. Така ще предпазите електрониката на автомобилите и ще намалите искрите в момента на комутирането. Другото предимство на този метод е, че няма да повлияе евентуална слаба връзка в минусовото трасе на падналия акумулатор, което допълнително би затруднило запалването.

След като направите свързването на двата автомобила, уверете се, че щипките са добре захванати и кабелите са далеч от въртящите се части на двигателите. Вече може да пристъпите към същинската част.

Първо запалете автомобила със заредения акумулатор и изчакайте да поработи така няколко минути. През това време ще започне да се „съживява“ и падналият акумулатор, което ще улесни запалването. За допълнителна безопасност изгасете двигателя и след това опитайте да запалите автомобила с изтощения акумулатор. Ако нещата не се получат с първите два опита, запалете отново изправния автомобил, за да не „съборите“ и двата акумулатора. Опитайте отново да стартирате двигателя на авариралия автомобил. Изчаквайте малко между опитите, за да не повредите стартера. В повечето случаи не трябва да са нужни повече от 2-3 опита, за да стартира двигателят. Ако все пак нещата не се получават и усещате не достатъчно мощно въртене от стартера, може леко да се форсира помощният автомобил в момента на запалването на другия, като това обикновено не е необходимо и желателно. Ако след няколко опита за стартиране, колата така и не запалва, вероятно проблемът е някъде другаде.

След като автомобилът с падналия акумулатор запали, трябва да откачите кабелите. Това става в обратния ред. Махнете първо минусовия кабел от точката на замасяване, която сте избрали при закачането. След това го откачете и от заредения акумулатор. После махнете и кабела, свързващ плюсовете, като по време на откачането на кабелите внимавате да не опрете някъде щипките.
Имайте предвид, че дори двигателят да работи известно време на празен ход, изтощеният акумулатор няма да може да се зареди достатъчно. Най-добре е да покарате поне половин час, за да може акумулаторът да се зареди частично. Ако акумулаторът е в сравнително добро състояние и изтощаването е инцидентно, желателно е да го заредите със зарядно устройство възможно най-скоро. Ако обаче акумулаторът е прекалено стар и не може да се разчита на него, по-добре се ориентирайте към закупуването на нов, за да избегнете подобни ситуации в бъдеще.
13 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page