top of page

5 сигнала, които сочат, че автомобилът ви изисква смяна на спирачната течност!

Актуализирано: 15.03.2022 г.
Спирачната течност спада към най-важните експлоатационни течности, използвани в автомобила. Нивото и качеството ѝ имат директно влияние върху безопасността на движение. За съжаление, много шофьори забравят за това. В тази статия представяме пет сигнала, които сочат, че течността трябва да бъде сменена възможно най-скоро.

Спирачната течност, използвана в хидравличната спирачна система на лекия автомобил, достига налягане от 3,6 до 10 MPa (в зависимост от типа автомобил и вида на системата), което се създава от спирачната помпа и системата за подпомагане на спирането, директно върху работните елементи. При типичната, най-популярна в момента дискова спирачна система, т.е. такава, при която работните елементи са спирачните дискове и спирачните накладки, течността оказва натиск върху буталата, монтирани в спирачните апарати. Това, от своя страна, позволява работната повърхност на накладките да се допре до работната повърхност на спирачните дискове. Колкото по-голямо е налягането в спирачната течност, създавано от помпата и системата за подпомагане на спирането, толкова по-голям е натискът на течността върху буталата и съответно силата на спиране е по-голяма.


Защо трябва да помним да проверяваме спирачната течност?


Намаляването на количеството течност в системата, причинено от теч или спукан спирачен маркуч, намалява или води до пълна загуба на възможността за спиране на автомобила (т. нар. мек педал на спирачката). Затова постоянният контрол на нивото е толкова важен (контейнерът се намира под капака, нивото на течността трябва да е между min и max), също така е важна проверката за течове от гъвкавите спирачни маркучи.

Спирачната течност има недостатъци – старее и абсорбира вода. Течността губи антикорозионните си свойства, което води до ръждясване на буталата в спирачните апарати, както и на други важни части по системата. В спирачната течност попада вода през гумените (гъвкави) накрайници на спирачните маркучи (при гумите). Течност със съдържание на вода до 1% все още има много добри свойства, температурата ѝ на кипене надхвърля 185℃ (съвременните течности в момента издържат дори до 230℃). Съдържание на вода до 2% намалява температурата на кипене на течността с около 20℃, което значително намалява свойствата на спиране. Съдържание на вода над 3% от обема на течността изисква незабавна подмяна. След отваряне на опаковка със спирачна течност, тя трябва веднага да бъде сипана в системата. Ако опаковката остане отворена по-продължително време– трябва да бъде изхвърлена.

В зависимост от конструкцията на двигателя смазочната система може да съдържа от 3 до дори 10 литра масло. Малолитражните мотори обикновено позволяват да се влеят 3 до 4 литра моторно масло. При осем цилиндровите V-образни системи по време на смяната на маслото може да се окаже, че необходимото количество е дори 10 литра. Колко ново масло да се влива в двигателя? Търсейки отговора на този въпрос, шофьорите със сигурност най-напред ще се обърнат към официалната спецификация на производителя. Автомобилните фирми обикновено посочват интервал на смяна на всеки 20 или дори 50 хиляди километра.

По-рядката необходимост от смяна на маслото със сигурност е добра новина за шофьора. Той в крайна сметка пести от експлоатационни разходи. Водачите обаче трябва да разберат, че спестяванията често са само привидни и могат да доведат до по-сериозни разходи в сервиза! При по-дълги интервали на смяна маслото става силно замърсено. В резултат на това то губи своите свойства и се променя в кафеникава течност. По този начин то не само не е в състояние да предпазва металните елементи на двигателя от триене и висока температура, но не защитава дори от корозия. Затова трябва да се знае, че по-дългите периоди на смяна на маслото, посочени от производителя, за съжаление, не винаги са добро решение. Само след няколко години експлоатация те могат да се отразят не само на състоянието на турбокомпресора, но и на коляновия вал и/или буталата. Това означава ремонт на стойност до няколко хиляди лева. Такива случаи изобщо не са редки.

Как да сменим спирачната течност?

Първото нещо, което трябва да се направи, е да се провери какъв вид спирачна течност е препоръчвана от производителя (DOT3, DOT4, много фирми имат допълнителни спецификации, характерни за определени марки автомобили), както и какво количество е необходимо (например 1 л.).

Няма проблем сами да си купим спирачната течност. Но смяната на спирачната течност трябва да бъде извършена в сервиз. Защо? Защото цялата система трябва да бъде обезвъздушена, което ще има непосредствено влияние върху успешното спиране. По време на смяната на течността трябва да се свалят всички колела. Това става без проблем, когато автомобилът е повдигнат с хидравличен подемник в сервиза, не е правилно да бъде извършено в собствения гараж. Освен това по време на смяната механиците проверяват уплътненията на системата, състоянието на твърдите и еластичните спирачни маркучи, също и дисковете, накладките и спирачните барабани.


5 сигнала, които сочат, че е необходима възможно най-спешна смяна на спирачната течност:


#1 възможна причина

Трудно спиране, независимо от наличието на съответното количество течност в системата. Все по-трудно спиране при увеличаване на изминатото разстояние (колкото по-нагрети са спирачките, толкова по-трудно се спира). Най-вероятно причината за проблема е абсорбирана вода от течността (съдържа над 3% вода), което критично намалява точката на кипене. Трябва да помним, че причина за трудното спиране може да бъде и проблем предизвикан от спирачната помпа.

#2 възможна причина

#3 възможна причина

#4 възможна причина

#5 възможна причина

Струва си да обвържете смяната на течността с периодичната смяна на експлоатационните елементи на системата. Например, да сменяте течността, винаги когато монтирате нови накладки или нови спирачни дискове и накладки.
6 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page