top of page

Приложение EFB/AGM

Актуализирано: 15.03.2022 г.

Всички знаем какво представлява акумулатора, но знаем ли кога и защо трябва да изпозваме не-конвеционален тип акумуалтор EFB/AGM?


Първата акумулаторна батерия за търговска употреба е изобретена от френския физик Гастон Планте през 1859 г. Въпреки своята напреднала възраст, продължава да има широка употреба днес, като има добри причини за неговата популярност; оловно-киселинната батерия е надеждна и евтина на база цена за ват. Наред с предимствата, има и недостатъци; този тип батерия е тежка и е по-малко трайна от никел и литий-базираните системи. Пълен разряд причинява повреда и всеки цикъл на заряд/разряд намалява по малко капацитета на батерията. Тази загуба е малка докато батерията е в добро работно състояние, но се увеличава, когато батерията падне под половината от номиналния си капацитет. Тези загуби съществуват при всички батерии в различна степен.
Оловно-киселинните акумулатори са сред най-широко употребяваните, но има приложения, за които те не са подходящи.
#1 - EFB или AGM - от кой акумулатор имам нужда?


Новите технологии за стартерни акумулатори разширяват наличното предлагане, но също така затрудняват някои служители в сервиза да намерят подходящия резервен акумулатор за автомобила. Не винаги може да се приеме, че акумулатора, който вече е монтиран в автомобила, е наистина най-добрата технология за автомобила - особено ако той вече е сменян. Това също затруднява разбирането на избора на заменяема акумулатор в сервиза.


#2 - Кога какъв тип да избера? EFB акумулаторите - за компактни и средни автомобили със старт-стоп системи


Технологията EFB основно е насочена към по-прости системи Start - Stop и към автомобили с високи енергийни нужди. Тази разработка е усъвършенствана версия на конвенционалните акумулатори с течен електролит. Специални добавки към оловната маса и използването на подложка от нетъкан материал осигуряват допълнителна издръжливост. Идеален за коли със Start - Stop без регенеративна спирачна технология. В случай че возилото Ви е снабдено със система за рекуперация на енергията от спирачките, то батерията EFB, също като AGM, по изкуствен път се зарежда до по-нисък процент от стандартното - обикновено до около 70%. Системата на борд компютъра на колата Ви изчислява това, в зависимост от стила на шофиране (по-агресивно или по-спокойно), а също и от типа пътуване (градско с чести спирания или извънградско). Конвенционална оловно-киселинна батерия с течен електролит не би могла да издържи на подобно натоварване повече от няколко седмици.


"EFB акумулаторите са подходящи:
- За автомобили с големи енергийни изисквания и по-прости системи Start - Stop; - За коли от малък до среден клас; - До 270 000 запалвания на двигателя "

"Защо да изберем EFB? - Батериите EFB са много по-издръжливи на вибрации; - Два пъти по-дълъг живот от конвенционалните акумулатори; - Карбонови добавки намаляват значително времето за зареждането им;

#3 - AGM акумулаторите, за автомобили от среден клас, SUV и премиум автомобили


Необходими за поддръжка и непропускливи AGM акумулаторите („AGM“ означава „Абсорбираща стъклена подложка“, тъй като електролитът е свързан в абсорбиращо стъклено руно) са мощни акумулатори за автоматични старт-стоп системи и имат много добри характеристики на студен старт. Технологията AGM се използва основно за превозни средства със система Start - Stop и възстановяване на енергията от спирачките и високи енергийни изисквания.


"Защо да изберем AGM? - Тройно по-устойчив на циклични натоварвания в сравнение с конвенционален акумулатор; - Много по-голяма устойчивост на вибрации при продължителна употреба; - Без опасност от изтичане, благодарение на електролита, който попива в абсорбиращата стъклена вата; - До 360 000 запалвания на двигателя;"


Сменяйте AGM акумулатора само с AGM акумулатор

Автомобилите с удължена автоматична система старт-стоп са оборудвани с AGM акумулатор. Като замяна може да се използва само AGM акумулатор.


#4 -Каква е причината за ограничения избор на акумулатор?

Акумулаторите със съвременни технологии като EFB и AGM се наблюдават от сензор на акумулатора и са тясно свързани със системата за управление на акумулаторите (BMS). Ако се използва „грешен“ акумулатор , това може да доведе до недостатъци в системата за автоматично стартиране и спиране, откази в функциите за комфорт и намален експлоатационен живот на акумулатора.


#5 - Кога се препоръчва промяна от EFB към AGM?

Един „ъпгрейд на акумулатор“ с AGM винаги е препоръчително, ако голям брой електрически консуматори предизвика повишено консумация на енергия или ако е необходима максимална надеждност за използване. Едно от предимствата на акумулаторите AGM е икономията на гориво, която се постига с ефективната работа на системата за автоматично стартиране и спиране - и следователно спестяване на пари. Всички консуматори в бордовата мрежа се възползват от добро захранване, дори по време на фазите на спиране, а също така работят надеждно при неблагоприятни метеорологични условия.

6 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Commenti


bottom of page