top of page

Някои факти, които може би не знаете за BMW...

* От BMW построили самолетният двигател, за който Червеният барон мечтаел. През Първата световна война съществувал огромен глад за самолетни двигатели, особено за Германия. За да задоволят нуждите на армият, малката компания Rapp Motor се кооперира с Otto Werke, дребен производител на самолети. Компанията Otto Werke се управлявала от човека, който е направил четиритактовия двигател използваем – допринасяйки за практически всеки автомобилен двигател по улиците днес. Същата технология била директно приложена в двигател, който легендарният боен пилот Червения барон нарекъл „най-великият двигател на Първата световна война“.


*Първите самолетни двигатели пренаписали Книгата на Гинес. Освен многото рекорди за скорост и обиколки на земното кълбо, задвижван от двигател на BMW самолет достигнал почти 10 км височина, което е било сериозен рекорд през 1919 г.

*Всички мислят, че легендарното лого представлява въртяща се самолетна перка, но грешат! Обратно на популярното мнение, логото на компанията съществува от преди да символизира самолетна перка. Наречете го иновативен дизайн, който хваща окото.


*Кръгът на логото всъщност ни връща към Rapp Motor и Бавария. Синьото и бялото са официалните цветове на немската провинция Бавария, като сливането им с логото на Rapp Motor, компанията, която има ключово значение за основаването на BMW, съвсем естествено дава начало на известния днес символ.

*Можем да благодарим на Версайският договор за подтикването на BMW към автомобилостроенето. След Първата световна война, Версайският договор забранил на Германия да произвежда военни самолети или двигатели за такива. Тъй като производството на компанията било сведено само до мотоциклети, тя била жадна за промяна. Дикси 3\15 станал хит.


*През 1937 г. рекордът за най-бърз мотоциклет отишъл при BMW Извън всички представи за безопасност, този мотоциклет бил способен да развие удивителните 279 км\ч.

*BMW спазват законите на аеродинамиката още от самото откриване на термина. Това 328 Камм купе от 1940 (кръстено на бащата на немската аеродинамика) е векове напред по отношение на аеродинамиката. В средата на 60-те от Shelby прилагат същите принципи при създаването на Cobra Daytona. Идеята е, че като отрежеш задния край печелиш увеличение на скоростта в права линия с до 30%. Такава задница се нарича Kammback и все още се използва при много коли днес.


*BMW създали първата си електрическа кола през 1972 г. Въпреки сянката на жестокостите от Олимпийските игри в Мюнхен през 1972 г., от BMW представили изцяло електрическата версия на популярния модел 1602. Автомобилът използвал 12 батерии и можел да измине 30 км с едно зареждане. Това било по-скоро експеримент на инженерите, от колкото продаваем продукт.
3 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page