top of page

5# Избор на масло според двигателя

Двигатели с LPG – По какво се различават маслата за LPG от обикновените?



Двигател, използван с LPG, изчерпва качествата на маслото. От тази гледна точка, ако разполагаме с LPG уредба, се препоръчва маслото да се използва за период от време, по-кратък с около 25%. Причина за това е по-бързото изчерпване на пакета от присадки на моторното масло, например поради наличие на сяра и по-високите работни температури.

Съгласно стандартите в газа LPG може да има дори до 5 пъти повече сяра отколкото в безоловния бензин или дизеловото гориво, а това ще повлияе върху качествата на маслото. Маслото, използвано за двигател с LPG, трябва да отговаря на всички изисквания на производителя, определени за експлоатация с безоловен бензин (ако не са посочени изрични изисквания за експлоатация с LPG), но периодът на експлоатация трябва да се съкрати с около 25% спрямо нормалната експлоатация, без възможност за прилагане на режим LongLife.


За дизелов двигател трябва ли да се използват масла различни от тези за бензинов двигател?

Стандартите за качество за бензиновите и дизеловите двигатели се различават значително, но моторните масла в преобладаващия брой случаи отговарят и на едните, и на другите. Поради тази универсалност към момента е трудно да се намери масло, подходящо единствено за дизелови или единствено за бензинови двигатели. Значително повече разлики могат да се намерят между отделните масла от гледна точка на приложението им при двигатели с различно устройство и оборудване. Маслата се различават по приложението им при двигатели с филтри за твърди частици (DPF), трипътни катализатори (TWC), системи за впръскване на гориво тип Common Rail или с удължен пробег .Тези разлики трябва да са най-важни при избора на моторно масло. Не трябва да се забравя също така, че дизеловите двигатели предлагат различен процес на горене, по време на който възникват отлагания и замърсявания. Тези двигатели произвеждат повече сажди и в тях се наслагват повече киселинни съединения, затова при тях употребата на масла със специален пакет, контролиращ разнасянето на саждите, осигурява оптимално смазване на двигателя за целия период на експлоатация.


Коли с филтър DPF. Маслото в този случай трябва да бъде означено със знак C3? А дали има и минерални, и синтетични, и полусинтетични масла с това означение?

Маслата, предназначени за коли с филтри за твърди частици, са изработени по технология с ниско съдържание на пепел (Low SAPS). Благодарение на тази технология филтърът за твърди частици значително по-бавно се задръства и тези масла според класификацията ACEA се означават с C1, C2, C3 или C4. Тези стандарти разполагат с допълнителни изисквания и на тяхна база производителите препоръчват употребата им при произведените от тях двигатели. Най-често препоръчваният стандарт е ACEA C3. При маслата, предназначени за леки коли, е много трудно да се намери такова с ниско съдържание на пепел, различно от синтетично. При товарните автомобили също се използват масла с ниско съдържание на пепел, затова пък при тях може да се срещнат както синтетични, така и полусинтетични, а понякога дори минерални масла.


3 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page