top of page

4# Как да четем етикета?

Как правилно да изберем моторно масло? Не гледай само марката, а гледай клас. Дребният шрифт е най-важен: Класа, обозначен с най-дребния шрифт, защото по-високия клас гарантира по-добро качество на маслата.



Основен фактор при избора на масло е познаването на средата, в която то ще бъде използвано. Всеки производител на двигател поставя различни изисквания спрямо маслото, смазващо системата. Част от фирмите се съсредоточават върху защитата от износване на задвижващия механизъм, други предпочитат масла с нисък вискозитет, които пестят гориво, а трети залагат на силната защита на сложните катализиращи системи. За да бъде идеална работата на маслото, то трябва да изпълнява конкретните изисквания на производителя. Затова правилният избор на моторно масло е едно от главните предизвикателства по време на експлоатацията на автомобила. Това се отнася както за собствениците на колите, така и за механиците, които сменят маслото в сервиза. Как да се запознаем с изискванията, поставяни от производителите?

Спецификации, отнасящи се за качеството

На помощ пристигат спецификациите, отнасящи се за качеството, които класифицират маслата съгласно възможностите за употреба. Именно те трябва да представляват основание за избор на моторно масло. Често производителите на автомобили имат свои собствени стандарти, определящи конкретните параметри на маслата (напр. Volkswagen, BMW). А някои се възползват от познатите класификации, отнасящи се за качеството, на API (Американския петролен институт) или ACEA (Асоциация на европейските автомобилни производители).


Какво представляват класовете по качество и стандартите за вискозитет на маслото?

Когато се избира масло, трябва да се провери класът му според качеството.

Има 2 най-често използвани класификации:

API
Класификация API е изработена от Американския петролен институт (American Petroleum Institute). Класовете масла за бензинови двигатели се отбелязват с буква S в началото и друга буква в края, напр. SD, SF, SJ, SM. Колкото по-далеч от началото на азбуката е буквата, толкова по-висок е класът на маслото по отношение на качеството. Маслата за дизелови двигатели се означават с буква C в началото и втора буква след това.

Така както и при бензиновите двигатели, качеството на маслото расте заедно с поредните букви. Напр. Масло CH е по-добро от масло CD. По-голямата част от предлаганите на пазара масла са подходящи както за бензинови, така и за дизелови двигатели. За вторите, особено когато са снабдени с турбокомпресор и филтър за твърди частици, е добре да се използват масла с ниско съдържание на пепел.


Те са малко по-скъпи от традиционните масла за дизелови двигатели, но благодарение на тях няма риск от повреда на филтъра за твърди частици, чиято смяна води до доста сериозен разход.

Освен избора на масло със съответното качество, не по-маловажно е да бъдат спазени определените стандарти за вискозитет, препоръчвани, или дори изисквани, от производителя на автомобила. Например, ако производителят на двигателя е проектирал смазочна система за масло с вискозитет 5W-30, то при използването на масло 5W-40 съпротивлението при работа на двигателя, както и на маслената помпа, при 100°C (най-честата температура за работа на маслото) ще бъде по-високо. Това ще доведе до по-голям разход на гориво или по-малка мощност на двигателя. Тази промяна ще бъде още по-осезаема при по-голяма разлика във вискозитета на препоръчваното и фактически използваното масло.


ACEA: ACEA 2010 г. - Европейската класификация за масла, се състои от три групи (класа) поредици: един за бензинови и лекотоварни автомобили с дизелов двигател; специално за бензинови и лекотоварни дизелови двигатели с устройства за последваща обработка и един за дизелови двигатели на тежкотоварни автомобили. В рамките на всяка от тези групи има категории, които отразяват различните изисквания за изпълнение - четири (A1/B1, A3/B3, A3/B4 и A5/B5) за бензинови и лекотоварни автомобили с дизелови двигатели; четири (C1, C2, C3, C4) специално за двигатели с устройства за повторна обработка на отработените газове и четири (E4, E6, E7, E9) за дизелови двигатели на тежкотоварни автомобили. 

Всяка група от класификацията е ориентирана за потребителска употреба чрез код, състоящ се от 2 части, съдържащ буква за определяне на КЛАСА (напр. C), и цифра за определяне на КАТЕГОРИЯ (например C1).


В допълнение за промишлена употреба всяка група има двуцифрено число за идентифициране на ГОДИНАТА от прилагането на това ниво на тежест (напр. А1/B1-04).

Където: КЛАСЪТ показва масло, предназначено за общ тип на двигателя – A/B = за бензинови и лекотоварни дизелови двигатели; C = за бензинови и дизелови двигатели с катализатор и устройства за повторна обработка на отработените газове, а КАТЕГОРИЯТА показва масла за различни цели или приложения в рамките на този общ клас, свързани с някои аспекти или аспекти на експлоатационното ниво на маслото.


3 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page