top of page

Любопитни факти: MERCEDES-BENZ

Марката Mercedes Benz съществува вече 94 години. Ето някои интересни факти относно развитието на автомобила през десетилетията.




Първият автомобил получава патент и затова се нарича Patent Motorwagen. Това представлява триколесно превозно средство със стоманена тръбна рамка, върху която има захванати дървени панели. Той се движи с малък бензинов двигател от 2/3 конски сили – тоест малко по-немощен от един кон. Жената на Карл Бенц прави първото пътешествие заедно със синовете между два германски града – разстоянието е около 150 км. По време на това пътуване те доливат спирт като гориво, закупен от случайна аптека.

През 20-те години на миналия век автомобилната компания Daimler-Benz се изправя пред тежка конкуренция от модела Т на Хенри Форд в Германия. Тогава Германия се възстановява от Първата световна война и фирмата среща огромни затруднения. За да е конкурентна, разработва нови продукти с името Mercedes като велосипеди и дори пишеща машина, която обаче така и не стига до пазара.

Логото на Мерцедес е едно от най-известните и разпознаваеми в света. Всеки край на звездата всъщност означава мобилност по суша, по вода и във въздуха.

През 1987 г. Мерцедес-Бенц построява космически кораб за пародията на „Междузвездни войни” – „Космически топки". Принцесата Веспа използва космически кораб на име именно „Мерцедес", за да избяга от лошия принц Валиум.

Производството на известните през миналия век състезателни автомобили на MercedesW25 е финансирано от нацистката партия на новоназначения германски канцлер Адолф Хитлер. Той инвестира средства и в една друга компания – Auto Union, която по-късно ще се превърне в Audi. Ставайки въпрос за Хитлер – един от неговите специални лични автомобили е именно Mercedes-Benz 770, снабден с бронирано стъкло.

През последните години много нашумя темата за автономните автомобили, но първата автономна кола е именно на Mercedes-Benz и е разработена преди цели 25 години. Европейският съюз тогава инвестира 800 мл. евро в този проект. Първият автономен маршрут е от Мюнхен до Копенхаген и обратно, като скоростта в определени моменти достига до 109 км./час.

Smart автомобилът съществува от края на 80-те. По това време SMH, компанията, която произвежда часовници Swatch, решава да произведе маркови автомобили. След като е отхвърлен от марки като BMW, Fiat и Renault, проектът Smart е приет от Daimler-Benz. Така се ражда "Swatchmobile" или "Swatch car".

Всяко тяло на Mercedes-Benz се заварява на 10 000 места. Може би това е една от причините старите автомобили от тази марка да не скърцат и тракат толкова много.

Всеки двигател е тестван многократно, преди да бъде монтиран в колата. Маслото по време на този тест се зарежда повече от 60 пъти, за да измие всички следи от мръсотия и отломки.

Най-важните части на окачването и спирачките са затегнати по време на монтажа ръчно с уникален въртящ момент – проектиран специално от инженерите на Mercedes-Benz.


Когато се достигне точното предварително определено налягане, това устройство пуска жълта боя върху частта. Проследяващият инспектор след това просто преброява петната, за да провери дали задачата е изпълнена правилно.

Гумите на всички модели на Mercedes Benz далеч надхвърлят минималните изисквания, определени от новите закони за безопасност на САЩ. Всички гуми на Mercedes-Benz са фактически и динамично балансирани във фабриката – дори и резервните.

Четири скоростна, синхронизирана ръчна или автоматична скоростна кутия – това е стандартното оборудване за всички модели на Mercedes-Benz, с изключение на серията 300 и 600, които са оборудвани само с автоматична скоростна кутия.

Уникалната вентилационна система пуска чист въздух през аспиратора и извежда остарелия през каналите в задната част на кабината. Така можете да се наслаждавате на непрекъснат свеж въздух, дори и при затворени прозорци.

Седалките са проектирани и оформени след консултации с водещи германски ортопеди. Те обгръщат удобно пътниците и се грижат върху жизненоважните органи като бъбреците, гърба и коляното да няма неправилен натиск.

В гробище Ню Джърси съществува надгробен паметник с тегло от почти 40 тона, изглеждащ като Mercedes-Benz 240 Diesel от 1982 г. То е надгробната плоча на 15-годишно момче, което приживе мечтаело да притежава точно този модел. Уви, чак посмъртно това било осъществено от неговия богат брат.

Един от най-скъпите автомобили е Mercedes-Benz SL 500. Той е покрит изцяло с диаманти и цената му е около 5 млн. долара. Както можете да се досетите – негов собственик е саудитски принц.
2 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page