top of page

Основни съвети, когато купуваме кола на старо!

Актуализирано: 15.03.2022 г.

Има някои основни неща, които трябва да проверите внимателно и без да бързате, когато правите оглед на употребяван автомобил.


Покупката на употребяван автомобил може да ви спести много пари, които бихте дали за нов такъв, но подобна инвестиция крие и доста рискове.
Ето кои са основните неща, които трябва да проверите, внимателно и без да бързате, когато правите оглед на употребяван автомобил.


1. Гумите

Огледайте ги внимателно за дефекти и проверете височината на грайфера. Ако гумите изглеждат амортизирани и/или са с височина на грайфера под 3 мм, то скоро ще трябва да вложите допълнително пари за нови гуми, което ще оскъпи покупката ви.

2. Вдлъбнатини и драскотини

Огледайте колата внимателно, при хубаво време и когато е чиста. Оглед при дъждовно и мрачно време, може да прикрие доста от тези дефекти. Все пак не бъдете твърде придирчиви за малки драскотини, които могат да се оправят сравнително евтино, но преговаряйте за отстъпка, ако прецените, че състоянието не отговаря на цената.


3. Луфтове в сглобката
Големи луфтове в сглобката на панелите или на вратите, могат да бъдат признак за некачествен ремонт след катастрофа. Проверете и за разлика в цветовете на отделните елементи.


4. Нива на работните течности

Отворете капака и проверете всички нива – на маслото, на спирачната течност, на течността за сервото. Ако те са ниски, това може да е знак, че колата не е добре поддържана. Внимавайте и за следи от изтичане на масло, които могат да са признак за евентуален проблем.


5. Състояние на течностите

Доколкото можете, проверете визуално маслото и охлаждащата течност. Маслото не бива да има бяла, майонезо-образна субстанция, която може да се дължи на кондензация, но може и да е признак за смесване на охлаждаща течност с масло. Резервоарът на охлаждащата течност трябва да е чист от вътре и самата течност да е хомогенна и да няма примеси.

6. Електрическа инсталация
Проверете всичко, което можете - всички ел.стъкла, заключването на всяка врата и багажника, радиото, колонките, осветлението, климатика, отоплението на стъклата и огледалата и т.н.
7. Стъклата

Внимателен оглед на състоянието на стъклата, не бива да се пропуска. Огледайте добре за незабележими пукнатини, защото те могат да се разраснат и да се наложи смяна на цялото стъкло. Прегледайте също и фаровете и стоповете – за пукнатини, влага от вътрешната страна, замъгляване.


8. Тапицерия

Не пропускайте интериора на автомобила. Има ли петна, захабено и скъсано на седалките? Неприятна миризма? Тези на пръв поглед дребни проблеми, могат да ви причинят дискомфорт впоследствие и допълнителна загуба на пари и време. Някои неприятни миризми във купето, могат да бъдат доста трудни за отстраняване.


9. Резервна гума и аксесоари

Има ли резервна гума и всички задължителни аксесоари, като крик и ключ за болтовете на гумите? Какво е състоянието им?


10. Амортизация

Вижте дали общата амортизация съответства на възрастта и пробега на автомобила. Малък пробег, а много амортизирани елемнти, като шофьорска седалка, волан и педали, може да е повод за съмнение.

Необходимо е да бъдете внимателни и да не бързате, за да сте сигурни, че сте направили правилния избор.

2 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Σχόλια


bottom of page