top of page

1#Добро масло, но кое масло е такова?

С избора на масло е същото както с покупката на резервни части за колата – трябва да се използват само такива с добро качество. Как да познаем дали маслото отговаря на нашите изисквания? Качеството на маслото има изключително голямо значение преди всичко заради това че съвременните двигатели стават все по-мощни.


Това се дължи на постигането на възможно най-големия капацитет на двигателя и ограничаване на емисията на изгорени газове без загуба на максималната мощност, а двигателите все по-често се конструират съгласно принципа на даунсайзинг – малък обем, голяма мощност. В началото на деветдесетте години средностатистическият бензинов двигател с обем 1,4 l разполага с мощност в рамките на 50-75 к.с. В момента конструкторите успяват да изкарат от такъв обем дори до 180 к.с., а 120-130 к.с. е стандартно за пазара.

Ключът за постигане на тези параметри е почти повсеместното използване на турбокомпресор. Двигателите, подпомагани от механизми за сгъстен въздух и компресори, са по-благоприятни както за околната среда, така и за портфейла на шофьорите, но тъй като сега работят под голямо натоварване и при по-високи температури и по-големи налягания отколкото преди няколко години, изискват много по-съвременни смазочни средства. Освен това маслата трябва да бъдат по-издръжливи и поради по-дългите изминати пробези между две смени на масло.


Добрата марка гарантира ли качество?

Ако искаме да поддържаме двигателя в полагащото му се състояние на чистота и да му осигурим възможно най-добрата защита от износване, трябва да използваме маркови моторни масла. Марковото масло не само носи гаранция за качество, но е и продукт на непрестанни изследвания и тестове за издръжливост, провеждани във фирмените лаборатории и в реални условия на пътя.

Всичко това се прави, за да може маслото да отговаря на изискванията на съвременните конструкции на двигателите. Качествените масла осигуряват защита срещу износване при екстремни условия на каране, а при неголеми натоварвания на двигателя – могат да допринесат за спестяването на гориво.


Тестовете, състоящи се в симулиране на работата на разпределителния вал с обхват от 800 до 5000 оборота в минута, показват, че новите масла намаляват контакта метал-метал с 40 процента. Маслото също така трябва идеално да защитава двигателя от корозия, от вредното въздействие на водата, както и от киселинните продукти на изгарянето и окисляването на маслото по време на работа.


Само присадките с най-високо качество са в състояние да осигурят на двигателя съответното ниво на защита от износване и да го поддържат чист.


3 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page