top of page

2# Видове масла

Синтетични, полусинтетични, минерални масла – по какво се различават помежду си?


Синтетичните, полусинтетичните и минералните масла се различават помежду си по своите базови масла и по пакета от присадки. Към настоящия момент най-много се работи върху синтетичните масла и те са най-често развивани – благодарение на това те са най-добре съгласувани с изискванията на производителите на двигатели, а тези двигатели са по-дълготрайни и работят по-добре.

Освен това синтетичните масла са термично по-стабилни, могат да работят при по-висока температура и при по-голям натиск върху смазваните повърхности. Оказват влияние и като забавят износването на частите на двигателя и намаляват съпротивлението, освен това допринасят за понижаването на разхода на гориво. Синтетичните масла осигуряват чистота на двигателя по-добре от минералните, като редуцират утайките, които остават в него, и могат да издържат по-дълъг период между две смени на маслото. Улесняват запалването на двигателя при ниска температура. Всичко това обяснява факта, че синтетичните масла се прилагат при повечето нови автомобили.


Кой от посочените по-горе видове масло е най-добър и защо?


Синтетичните масла със сигурност са с по-добро качество. Тези масла променят вискозитета си по-малко при смяна на температурата – издържат на високи температури, което означава, че не се отлагат във формата на отлагания по вътрешните части на двигателя, с което не допринасят за неговото износване, а в същото време са достатъчно течни при ниски температури (като запазват течното си състояние дори при -60°C), което улеснява запалването на двигателя през зимата.

Освен това се грижат за чистотата на двигателя, позволяват пестене на гориво и осигуряват по-голяма защита на двигателя от износване. Да не пропускаме и факта, че по-бавно се изчерпват и по-бавно стареят, така че могат да работят в режимl LongLife, а най-новите технологии отговарят и на най-необичайните изисквания (за пример можем да посочим маслата с ниско съдържание на пепел Low SAPS за автомобили с филтри за твърди частици DPF).


Чистите синтетици предлагат повече ползи, превъзхождайки минералните и полусинтетичните масла всякак по отношение на експлоатация и защита. По тази причина повечето европейски производители препоръчват употребата на синтетични масла при своите най-нови модели автомобили.


Купуваме използвана 10-годишна кола. Какво масло да използваме при смяната на маслото?


Винаги трябва да се използва такова масло, каквото отговаря на изискванията на производителя. Някои коли могат да бъдат експлоатирани с минерални масла, а други – не. Когато двигателят на автомобила е силно износен и освен това не сме сигурни какво масло е използвано по-рано, най-безопасно ще бъде да изберем минерално или полусинтетично масло, за да избегнем отмиването на отлаганията – това може да доведе до течове или до намаляване на степента на компресия.

Когато сме сигурни, че колата, независимо от значителния изминат пробег, е карана със синтетично масло, можем да използваме масло от същия тип.


3 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page