top of page

3# Вискозитет

През 1911г. Американското дружество на автомобилните инженери SAE решило да установи стандарти за моторните масла и тази първа спецификация е създадена на базата на вискозитета. Вискозитет най-общо означава течливост. На достъпен език вискозитет на маслото може да се обясни и така –

Способността на маслото да се задържа на повърхността на вътрешните части на двигателя и при това да съхранява своята течливост.

Не звучи толкова сложно, но трябва да се знае, че вискозитета всъщност е най-променливата величина спрямо температурата.Какво означават обозначените на етикета цифри на вискозитета?


След SAE виждаме няколко числа, които са разделени от буквата W и тире. Да вземем за пример SAE 5W-30. На достъпен език го обясняваме по следния начин. 5W е нискотемпературният вискозитет, който означава, че студения старт е възможен при температура не по-ниска от -35 °С ( тоест от числото преди W изваждаме 40). Това е минималната температура, при която маслената помпа е в състояние да изпомпва маслото през системата, без да допуска сухо триене на вътрешните части. Или, колкото е по-ниска цифрата преди „W“, толкова маслото е по-течливо при ниски (зимни) температури.Много по-интересно е второто число, това след буквата W – или високотемпературния вискозитет. В нашият пример 30. Това число представлява сборен показател, показващ минималния и максимален вискозитет на маслото при работни температури на двигателя: 100 – 150 °С. Колкото цифрата след W e по-голяма, толкова е по-висок вискозитета на маслото. Повишената течливост, която се търси при студения старт, тук вече не е желана, защото горещото масло така или иначе е течливо. Но дали по-високият вискозитет на маслото е добре за вашия автомобил, може да ви отговори само и единствено производителят на автомобила.


С развитието на двигателите, изискванията към маслото все повече нарастват – не е достатъчно само „силен” вискозитет, а също така и удължен интервал на смяна, икономия на гориво, намалени емисии на изгорелите газове, без отлагания, отлични качества в целия експлоатационен диапазон, да намалява износването на двигателя, да притежава антикорозионни и противопенни свойства и.т.н.


Затова и SAE класификацията по вискозитета обаче не е единственото, което трябва да се гледа при избора на масло. Има различни системи за определяне качествата на маслото, които обхващат различните свойства и показатели, комбинацията от които формира различни класове масло.

4 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page