top of page

ТРЯБВА ЛИ ДА ЗАРЕЖДАМ АКУМУЛАТОРА?

Без съмнение, основен приоритет в грижите за акумулатора на автомобила заема зареждането или поддържането на оптималното ниво на заряда. Обикновено батерията трябва да се зарежда на борда на самия автомобил, без намеса на водача. Това се случва в идеалните случаи, когато колата работи ежедневно и най-малко веднъж седмично се отправя на дълги пътувания на разстояние около 100 км. Но в живота акумулаторът на автомобилите често не се презарежда (например поради чисто градски режим на работа или дълъг престой), хронично пребиваващи в полузаредено състояние. Това не е полезно за издръжливостта му и освен това рано или късно всичко завършва с факта, че една сутрин колата просто отказва да потегли.

Защо всъщност е необходимо зареждането на акумулаторите?



Отговорът на този въпрос е кратък, но много важен: • За оловно –киселинните акумулатори е необходимо поддържащо зареждане, за да се гарантира достигане на очаквания им живот. • Това е добра инвестиция. В дългосрочен план е по-евтино да се закупи зарядно устройство, отколкото да се заменят акумулаторите. • От превозните средства се очаква да са надеждни и да се стартират при нужда. Отговорът е в редовното зареждане. • Добре е за околната среда. Закупуването на ненужни акумулатори повишава използването на олово, транспортирането и събирането на отпадъци. • Съвременните превозни средства с обширна електроника изтощават акумулатора, дори когато са паркирани. Автоматичните зарядни устройства с интелигентно управление решават всички проблеми, свързани с поддържането на енергийния резерв в акумулатора. Така че акумулаторът понякога се нуждае от зареждане от стационарен източник на захранване - или когато устройството вече отказва да работи или - за профилактика. Ако за това се използва автоматично зарядно устройство, от собственика не се налагат допълнителни действия: включва и забравя за случая поне до сутринта. Ние препоръчваме автоматичните зарядни устройства CTEK, с които можете да бъдете спокойни. Прилагаме връзка за най-продаваното зарядно устройство CTEK, за да видите техническите му спецификации:




Въпроси и Отговори:

​Трябва ли акумулаторът да е разкачен от превозното средство, когато се зарежда със CTEK зарядно устройство?

​Не, CTEK зарядните устройства не могат да повредят чувствителна електроника. Така че, Вие не трябва да разкачвате акумулатора от превозното средство! Въпреки това, когато използвате функцията за възстановяване, трябва допълнително да внимавате, защото напрежението е 15.8V. Повечето производители считат че всичко е наред, докато напрежението е под 16V и CTEK е под тази граница с добър запас, дори по време на възстановяване. Обърнете внимание, че експлоатационния живот на някои компоненти се съкращава от високо напрежение. Практическо правило показва, че при увеличаване на напрежението с 5 % експлоатационния цикъл на крушката е наполовина намален, но това обикновено не е голяма опасност. Ако имате чувствителна електроника за които производителят предупреждава срещу високо напрежение: разкачете ги!

​Какво ще стане, ако използвам зарядното устройство за акумулатори, които са с по-голям капацитет от препоръчаният от вас?

​Употребата на зарядно устройство с малък капацитет увеличава времето за зареждане. Понякога, това е от решаващо значение. В такива случаи, трябва да използвате зарядно устройство с по-голям капацитет. Ако използвате зарядното устройство само за поддържащо задържане, често е достатъчно то да бъде с наистина малък капацитет.

​Мога ли едновременно да поддържам зареждането на няколко акумулаторни батерии?

​CTEK зарядните устройства са напълно способни да зареждат или да поддържат зареждането на няколко паралелно свързани акумулатора при условие, че общият капацитет на акумулаторите (Ah) не надвишава препоръчаният капацитет за зарядното устройство. Не забравяйте да зареждате напълно всеки акумулатор поотделно преди да ги свържете. В противен случай съществува риск от пренапрежение на тока между акумулаторите, което може да причини ненужно износване.



Съвет
Дори при безпроблемна работа е хубаво да веднъж в годината да свалите акумулатора от автомобила и да го заредите допълнително. Това ще помогне да се подобри консистенцията на електролита. Понякога водата в него се отделя от киселината и е възможно да замръзне при отрицателни температури, което води до деформации в структурата на плочите. Избегнете натрошаването и прекъсването на клетките. Не се оставяйте да бъдете изненадани при първите студове. Просто отделете няколко часа за подготовка в края на есента.


2 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page